Persbericht 2e kwartaal 2014

Woningcrisis is gestopt, niet voorbij ...

Persbericht NVM ZEELAND:
Vrijstaande woningen profiteren niet!

Wat zich het vorige kwartaal aankondigde, werd doorgezet in het 2e kwartaal van dit jaar. De prijzen in Midden- en Noord-Zeeland stegen 2% op jaarbasis en wat belangrijker is, in deze regio steeg het aantal transacties met 19%. Met name dat laatste is goed nieuws. Aan een virtuele prijsstijging heb je niet zo veel, het gaat om geld in het handje en dat bereik je alleen door een transactie.

In Zeeuws-Vlaanderen was er iets minder gejubel. Voorzitter van de NVM Zeeland, Mark Faasse daarover: ‘Zeeuws-Vlaanderen was de eerste regio in Nederland die qua woningmarktcijfers uit de crisis is gekomen en het niveau van 2008 terug kreeg. Het aantal transacties is gelijk gebleven en de prijzen zijn met 1% gedaald (gemiddeld € 163.000). De positieve dynamiek op deze deelmarkt werd veroorzaakt door een externe factor: de komst van veel Belgen. Een dergelijke oorzaak is wat onzekerder dan een ontwikkeling van binnenuit’.

In Midden- en Noord-Zeeland is de gemiddelde verkoopprijs nu € 193.000. Er is nog steeds een grote voorraad aan te koop staande woningen, met een vraagprijs die 23% hoger ligt op gemiddeld € 238.000. De woningen staan iets korter te koop, maar nog steeds 13 maanden. In Zeeuws-Vlaanderen is de looptijd korter, 11 maanden en is de gemiddelde prijs van de te koop staande woningen € 214.000. Dat is meer dan 30% boven de transactieprijs.

Het verschil in de gemiddelde transactieprijs en gemiddelde verkoopprijs geeft aan dat er nog veel ‘lucht’ zit in de prijzen, met name van de oude voorraad. Dit wordt veroorzaakt door verliesaversie bij de woningeigenaren en ook staan veel woningen onder water (de hypotheek is hoger dan de waarde van het huis). Bij de huidige tendens zal het nog vele jaren duren, voordat de prijzen weer op het niveau van voor de crisis zitten. Deze woningeigenaren zouden toch een flinke daling van de vraagprijs moeten overwegen, of hun woning van de markt af moeten halen.

Duurste segment loopt achter.
Het aantal verkochte vrijstaande woningen stijgt behoorlijk, maar de prijzen blijven in Midden- en Noord-Zeeland naar beneden gaan. Zo’n 4% in vergelijking met een jaar geleden. Die tendens is ook landelijk waarneembaar, en de reden daarvan is dat de financierbaarheid in deze prijsklasse moeilijker is dan in de lagere prijsklassen. Het ziet er niet naar uit, dat deze oorzaak weggenomen zal worden, want de leencapaciteit wordt steeds verder afgeknepen.

In het hele land is er een duidelijke trek van het platteland naar de stad. Om dat ook in Zeeland waar te nemen, zou het voor de hand liggen dat populaire steden als Middelburg en Goes het gemiddeld veel beter zouden doen. Dat bleek het laatste kwartaal niet het geval te zijn.

Indien u hierover nadere informatie wenst, kunt u zich wenden tot Drs. Mark J. Faasse, voorzitter van de NVM – Zeeland. Tel. 0655 336 745. Op www.nvm.nl zijn de cijfers te downloaden.  

Gepubliceerd op: 15 juli 2014