Deelname aan de NVM-Open Huizen Dag versnelt verkoop van woningen

Zaterdag 31 maart vanaf 11-15 uur

Aanstaande zaterdag 31 maart vindt de NVM-Open Huizen Dag weer plaats. De populariteit neemt nog steeds verder toe, het aantal woningen dat meedoet is de afgelopen edities alleen maar verder toegenomen. En analyses laten iedere keer weer zien: woningen die hebben meegedaan aan een openhuizendag hebben een grotere kans verkocht te worden dan woningen die niet hebben deelgenomen.

De cijfers van de meest recente openhuizendag op 1 oktober 2011 laten zien dat van de 170 duizend woningen die toen in aanbod stonden, ongeveer 50 duizend (30%) meededen. Wanneer we nu, een half jaar later, naar deze groep woningen kijken dan blijkt dat ruim 17% van deze woningen inmiddels verkocht is. Van de woningen die niet meededen is ruim 10% verkocht. Een groot verschil, wat slechts ten dele wordt verklaard door het feit dat de meer courante woningen aan de openhuizendag meedoen, en de minder courante woningen (meer duurdere woningen, vrijstaand) niet.

En het effect van een Open Huizen Dag doet zich al voorafgaand aan de dag zelf aan. In de metingen van het aantal transacties op weekbasis zien we iedere keer weer een lichte piek in de week voorafgaand aan een openhuizendag. Naar alle waarschijnlijkheid mensen die voor zekerheid gaan en de woning kopen voordat deze nieuwe geïnteresseerde woningzoekers aantrekt.

Deze effecten verwachten we ook dit keer weer, en omdat de verwachting is dat aan deze lente-editie meer woningen dan ooit mee zullen doen (traditioneel meer dan aan de herfst-editie) kan het wel eens voor kopers en verkopers een succesvolle editie worden. (Bron NVM)

Gepubliceerd op: 27 maart 2012